Vorige

Ververs

Voorbeeld: de delers van 12 zijn 1, 2, 3, 4, 6 en 12. Als je 12 door één van deze getallen deelt, houd je niets over.
12 : 6 = 2, dus 6 is een deler van 12. Maar 12 : 7 = 1 rest 5, dus 7 is geen deler van 12.
De GGD is de grootste gemeenschappelijke deler van twee getallen. Dat betekent dat de GGD het grootste getal is waardoor je het ene getal kan delen én het andere getal kan delen.
Je kan de GGD vinden door eerst beide getallen te ontbinden in priemgetallen. Daarna kijk je welke priemgetallen bij beide voorkomen. Dan neem je het product van deze priemgetallen.

Een veelvoud van een getal is een getal in de tafel van dat getal. Bijvoorbeeld 18 is een veelvoud van 6, want 3 × 6 = 18. Maar 20 is geen veelvoud van 6, want ik kan niks invullen zodat geldt ... × 6 = 20.
De KGV is de kleinste gemeenschappelijke veelvoud van twee getallen. Dat is dus het kleinste getal dat voorkomt in de tafel van het ene getal én in de tafel van het andere getal.
Om de KGV te vinden neem je de priemgetallen die bij beide voorkomen, de priemgetallen die bij het ene getal wel en het andere niet voorkomen én de priemgetallen die bij het ene getal niet en het andere wel voorkomen. Het product hiervan is de KGV.

Als je met de gele schuifbalk de stappen doorloopt, zie je hoe je de GGD en KGV van twee gevallen vindt. Die twee getallen vul je eerst in in de twee vakjes bovenaan.

Terug naar begin: Rekenen

+ + +     Optellen

− − −     Aftrekken

× ⋅ ×     Vermenigvuldigen

: / ÷     Delen

1, 2, 3, ...     Getallen en tellen

−1, −2, −3, ...     Negatieve getallen

¼ ½ ¾     Breuken

10:15     Klokkijken